HALK DEYİMLERİ:
Korgan´da kullanılan bazı halk deyimleri şunlardır:
-Yalmandan kar mı bağışlıyorsun?
-Cepkeni yok giyecek, Turnalık´a ava gider.
-Şeytanın çarığı deliktir.
-Bir avuç unu var güm güm düğünü var.
-Dilenciye kıtlık olmaz.
-Ecinniye külahı ters giydirir.
-Dilencinin kapısı tek olsa açlıktan ölür.
-Atın tepmeyeni, itin kapmayanı olmaz.
-Sirkeyi sarmısağı hesap eden paçayı yiyemez.
-Terek olan yerde bakır tıngırdar.
-Atın avanağı rahvan; insanın avanağı pehlivan olur.
-It, ite; it kuyruğuna buyurur.
-Rüzgar esmeyince yaprak ırganmaz.
-Muhannete ısrar etme yiğit edersin.
-It sahibini tanır.
-Parmağın var mı başını kaşı.
-Sofrası koltuğunun altında...
-Eşek bizim eşek ama çulu değişmiş.
-Kuştan korkan darı ekemez.
YÖRESEL KELİMELER:
İlçemizde kendine has bir dille söylenen birçok kelime vardır.Bu kelimelerin büyük bir kısmı yine Ordu il ve ilçelerinde de kullanılmaktadır.Bunlardan bazıları ve anlamları şöyledir:
-Anca:...............Yeni,henüz, azönce...
-Andır:...............Ölü eşyası
-Arık..................Çok zayıf...
-Bardabaş:.........Geçimsiz...
-Bıldır:...............Geçen yıl...
-Bostan:.............Salatalık
-Böce:................Fasulye...
-Buymak:...........Üşümek...
-Çatmak:............Rastlamak
-Çember:............Ince doknmuş başörtüsü....
-Çitil:..................Geçimsiz...
-Çite...................Çorap ya da kazak şişi...
-Çimmek:...........Banyo yapmak...
-Demin:..............Az önce...
-Ebemkuşağı:.....Gökkuşağı...
-Enük:.................Köpek yavrusu...
-Fıraktı:...............Ağaç dallarından yapılan bahçe korkuluğu...
-Gıdık:.................Küçük seepet...
-Girebi:................Ucu eğri nacak...
-Koruk:................Içi boş fındık...
-Gostil:.................Patates...
-Göden:................Kurbağa...
-Göcük:................Kısa...
-Hayat:.................Samanlığın önündeki harman yapılan düzlük...
-Hey:....................Geniş ağızlı büyük sepet...
-Hışır:...................Eski...
-Işkın:...................Genç filiz...
-Işmar:..................Göz ya da parmakla yapılan işaret...
-Keltek:................Çok konuşan...
-Kırkmak:.............Traş etmek...
-Kozak:.................Olgunlaşmamış meyve...
-Tam:.....................Ahır...
BEDDUALAR:
İlçemize has ifade ile belli başlı beddualardan bazıları şöyledir:
-Allahtan bulasın emi....
-Sürüm sürüm sürün inşallah...
-Adı batasıca...
-Allah güldürmesin...
-Davun ye...
-Yerin dibine giresin...
-Toprak ye...
-Kökün kurusun...
-Allah dert versin derman buldurmasın...
-Zıkkımın pekini ye...
-Eli kırılasıca...
-Gidişin olsun dönüşün olmasın...
-Öllünün körü...
-Başını yesin...
-Cehennemin dibine git...
-Çenen tutulsun...
-Dili kopasıca...
-Allah dermansız dertler versin...
-Ocağı sönesice...
-Şeytanından bul...
-Boyu devrilesice...
-Evladından bulasıca...
-Dermansız dertlere tutulasıca...
-Ödün kopsun...
-Cehenneme direk ol...
İNANÇLAR
Birçok yerde olduğu gibi ilçemizde de dini inançlarla hiçbir ilgisi bulunmayan batıl inançlar vardır.Bu inançların dinle herhangi bir bağlantısı olmasa da bu inançlar kültür öğesi olarak kabul edilebilir.
Korgan´da inanılan başlıca batıl inançlar şunlardır:
-Zemheri ayının ilk günü yıl sırtıdır.O gün misafir kabul edilmez.Gelen misafirin ayağının uğursuz geleceğine inanılır.O yıl bütün işlerin uğursuz gideceği sanılır.
-Ilk gök gürlemesinde kalbur yuvarlanır; kalburun ağzı yukarı gelirse bolluk; aşağı gelirse kıtlık olacağına inanılır.
- Lohusalı kadının bulunduğu odada iğne, bıçak,süpürge,diken vs.gibi şeyler bulunmalı aksi halde anne ve çocuğu cin çarpar.
-Kırklı çocuğun çamaşırları akşam ezanından sonra dışarıda bırakılmaz ve cocuğun banyo suyu akşam namazından sonra dışarıya dökülmez.
-Çocuğun ayağının altı öpülürse büyüyünce ağaca çıkamaz.
-Eşiğe oturulursa nasip kesilir.
-Köpek ulursa mutlaka cenaze olur.
-Baykuş hangi evin damında öterse o ev dağılır.
-Göz seğirdiğinde kötü haber gelir.
-Ayağın tabanı kaşınırsa yolculuk var demektir.
-Kedi ayaklarını yaladığında hava bozulur.
-Kedi yalanırsa misafir gelir.
-Kuş pencereye konarsa kısmet açılır.
-Kulak çınlarsa bir yerde o kişinin isminin zikredildiğine işarettir.
-Iki elin parmakları kenetlenirse kısmet kapanır.
-Yerde oturan ya da yatan kişinin üzerinden atlayarak geçilmesi iyi sayılmaz.
-Akşam ıslık çalmak şeytana davettir.
Yöresel Yemeklerimiz
Karadeniz’in bütün yörelerinde olduğu gibi Korgan bölgesinde de Türk mutfaklarının bütün zenginliklerini görmek mümkündür. Bölge halkının ekmeği yakın zamana kadar Mısır’dan yapılırdı. Şimdi yöre halkının hemen hemen tamamı ekmek için bu bitkiyi pek kullanmamakla beraber alışkanlık olduğu için üretimini hala devam ettirmektedir. Sebze olarak “Kara pancar” sofranın önde gelen gıdalarındandır. Az da olsa arazi sahibi olan herkes bu sebzeyi yetiştirmektedir. Genellikle Ordu’nun bütün ilçelerinde görülmekle beraber mahalli yemeklerin başlıcaları şunlardır:
MISIR ÇORBASI :
Malzemesi :
Yeteri kadar dövülmüş mısır
Kuru fasülye
Ayran
Nane
Tuz
Yapılışı :
Mısır iyice yıkanıp üzerine su konularak ateş üzerine pişinceye kadar bırakılır. Pişmeye yakın üzerine kuru fasülyeler ilave edilir. Piştikten sonra da ateşten indirilmeden karıştırılarak üzerine ayran ilave edilir. Ayranla birlikte biraz daha kaynadıktan sonra ateşten indirilerek üzerine nane ve tuz da ilave edilerek sıcak veya soğuk servis yapılır.
PANCAR ÇORBASI : (Karalahana Çorbası)
Malzemesi :
Pancar (Kara Lahana) yeteri kadar
Mısır unu-Buğday unu
Soğan-Prasa
Maydanoz
Yağ
Salça
Yeşil biber veya acı biber
Tuz
Yapılışı:
Pancar iyice yıkanıp ince ince kıyılır, içine maydanoz ve prasa da ince ince kıyılarak bir kaba alınır. Üzerine kaynar su dökülerek iyice ovulur ve kaynayan suya atılır. Ayrı bir kapta buğday ve mısır unu birbirine karıştırılır. Pişen pancarın suyundan unun üzerine çok az dökülerek hamur haline getirilen un yoğrulmak sureti ile pirinç tanesi veya ondan büyük taneler haline getirilir. Pişirilen pancarın üzerine karıştırılarak dökülür. Biraz daha pişirildikten sonra
ateşten indirilir. Ayrı bir tavada kavrulan yağ, soğan, salça, biber pancar çorbasının üzerine dökülüp, iyice karıştırılarak servis yapılır.
PANCAR SARMASI :
Malzemesi :
Pancar
1-2 baş soğan
1 kaşık domates salçası
Pirinç veya daha önce çeşitli şekilde hazırlanmış iç
İstenirse kıyma
1 kaşık yağ
Tuz
Karabiber
İstenirse maydanoz
Yapılışı :
Pancarlar sıcak su ile haşlanır ve bir süzgeçle süzülür. Bir kaba konulan kıymanın içine yıkanmış pirinç, ince kıyılmış soğan, tuz karabiber, doğranmış olarak maydanoz biraz su ile yoğrulur. Yaprak halindeki pancarlar büyükse 4’e veya 2’ye bölünerek damarları içe getirilerek hazırlanan iç ortasına konulur. Küçük küçük sarılarak bir şekilde tencereye yerleştirilir. Salça veya domates ezmesi ile bir kepçe su ilave edilerek ateşe konur. Biraz kaynayınca üzerine daha önce hazırlanan sıcak su ilave edilir. Daha sonra pişinceye kadar bekletilir.
DALLAMA ÇORBASI :
Malzemesi :
Kıyılmış ve haşlanmış pancar (Lahana)
Dövülmüş mısır
Yağ
Acı biber
Salça
Tuz
Yapılışı :
Dövülmüş mısır iyice pişirildikten sonra, kıyılmış ve haşlanmış pancarın içine atılır. Ateşte her ikisi de kaynatıldıktan sonra indirilir ve ayrı bir tavada yağ, acı biber, salça kavrulup üzerine dökülür ve servis yapılır.
KİRMİT (Mantar)
Malzemesi :
Kirmit (Mantar) yeteri kadar
4-5 baş soğan
1-2 kaşık yağ
Tuz
Yapılışı :
Mantarlar iyice seçilip parçalara ayrıldıktan yıkanır. Acısı gitmesi için 5-10 dakika tuzlu suda bırakılır. Soğanlar ince bir şekilde kıyılarak yağ ile birlikte sararıncaya kadar haşlanır. Mantarlar sıkılarak yağ ve soğanın üzerine ilave edilir. Tuzu da ilave edildikten sonra iyice karıştırılır ve mantarlar pişinceye kadar kaynadıktan sonra alınır ve servis tabağına konur.
MELEVCEN KAVURMASI : (Diken ucu )
Malzemesi :
Melevcen
Soğan
Yağ
Tuz
İstenilirse, pırasa ve yumurta da ilave edilir.
Yapılışı :
Melevce iyice temizlendikten sonra ateşte kaynayan suya konularak haşlanır. Haşlandıktan sonra soğuk suya konarak bir müddet bekletilir. Soğuk sudan çıkarılarak ince ince kıyılır. Ayrı bir tencerede yağ, ince bir şekilde kıyılmış soğan veya prasa iyice kavrulur ve üzerine melevcen ilave edilir. Hepsi birlikte iyice kavrulduktan sonra istenirse üzerine yumurta kırılarak servis yapılır.
Korgan ilçesinde tariflerini verdiğimiz bu yemeklerin dışında yapılan birçok yemek daha vardır, bunları şöyle sıralayabiliriz :
1. Keşkek
2. Ekmek öğmeci (Mısır ekmeğinden)
3. Ekmek makarnası
4. Gotmaç
5.Pancar bulgurlaması
6. Kabuklu böce
7. Fırınlı mısır aşı
8. Gendürme ( Keşkeğin başka çeşidi)
9. Yağlı
10. Lobiye